Paul de Ruiter Architecten

Het vakmanschap en oog voor detail van Jakko leidden tot een prachtig contrast met de strakke architectuur!


Het eerste dat de bezoekers van Krinkels ervaren, is het atrium. Deze centrale ruimte dient als hart van het gebouw, waar medewerkers samenkomen voor koffie of lunch en waar informeel overleg kan plaatsvinden. Het gebouw is sober ontworpen, wat zich uit in het materiaalgebruik: beton, glas en de gebeeldhouwde witte atriumtrap. Om het vakmanschap van Krinkels te demonstreren, hebben wij gekozen voor een monumentale boom, groene wanden en een houten vloer in het atrium.
Aan deze houten vloer hebben we al in een vroeg stadium samengewerkt met Jakko. Het idee was een vloer te creëren die niet lineair is, en dus naar één richting wijst, maar juist een vloer die de rondingen van het atrium volgt en daarmee verwijst naar de jaarringen van een boom.

Jakko heeft eerst een voorbeeldvloer gemaakt om de mogelijkheden te testen. Hiermee hebben we de opdrachtgever kunnen overtuigen en zijn we begonnen het verder uit te werken. Dit heeft geleid tot een prachtige vloer van eiken en teak die absoluut uniek is. De trap bleek een uitdaging, maar doordat de houtlijnen naadloos over de trap lopen, vormen ze nu één geheel met de vloer. Het vakmanschap en oog voor detail van Jakko leidden tot een prachtig contrast met de strakke architectuur. De goede samenwerking en communicatie gedurende het gehele traject zorgde ervoor dat er voor zowel de opdrachtgever als ons geen verrassingen kwamen.

Paul de Ruiter

EEstairs

Maak kennis met de echte Lord of the Rings: Jakko Woudenberg


Als je het hoofdkantoor van Krinkels binnenloopt, de Nederlandse specialist in publieke ruimtes, is het alsof je op een gigantische, perfect gepolijste boomstronk stapt. De vloer is een meesterwerk van de houtkunstenaar Jakko Woudenberg – duizenden met de hand gelegde eiken- en teakhouten stroken vormen een ronde vloer van verbazingwekkende ‘boomringen’ die doorlopen tot twee wenteltrappen in het atrium. Het kunstwerk was extreem moeilijk te maken. Jakko en twee andere ambachtslieden hebben zes weken op handen en knieën gezeten, stroken teak en eiken aan elkaar gebogen en vervolgens op een houten parketbasis gelijmd en gespijkerd. De grootste uitdaging? De houtstroken zodanig op de trap aanbrengen dat de vloeiende lijnen van de ‘ringen’ op de begane grond en bovenverdieping werden voortgezet. En om dat optimaal te bereiken, werkte Jakko Woudenberg met ons samen om de treden en stootborden eruit te laten zien alsof ze uit een levende boom zijn gesneden.

Zoals de kunstenaar zegt: “Alles is mogelijk als je het je kunt voorstellen.”

Cornelis Vlastuin, Directeur EEstairs

Kraak bv, Bouwbegeleiding Krinkels

Deze Meesterparketteur is een echte vakman en werkelijk een kunstenaar in het realiseren van de meest unieke en uitzonderlijke vloeren


Voor het eerst kwam ik in contact met Jakko tijdens het voorbereidingsproces voor de ontwikkeling van de vloeren van het hoofdkantoor van Krinkels in Breda. Jakko is een zeer gedreven en enthousiaste professional die aandacht heeft voor het kleinste detail. Wanneer mensen al niet direct overtuigd zijn van het gebruik van hout, worden ze dat wel na enkele tellen praten met Jakko. Hij neemt uitgebreid de tijd om verschillende toepassingen, houtsoorten en afwerkingen toe te lichten. Om een idee te krijgen worden er proefopstellingen gemaakt zodat de klant een goede keuze kan maken. Als bouwbegeleider hebben we gedurende het hele project geen op- of aanmerkingen gehad. Deze Meesterparketteur is een echte vakman en werkelijk een kunstenaar in het realiseren van de meest unieke en uitzonderlijke vloeren.

Arno van Dijke, Kraak BV ontwerp en ingenieursbureau

Een brief van eigenaar

Ik heb nog nooit zo’n vakmanschap gezien in een uniek stuk als dit


In mijn 50 jaar dat ik actief ben in de hardhouten vloeren en het 4e generatie familiebedrijf, is er echt veel nodig om me te verbazen. Ik moet echter de eer geven waar de eer toekomt, want dit kunstwerk heeft me echt sprakeloos gemaakt. Ik heb nog nooit zo’n vakmanschap gezien in een uniek stuk als dit.

Brain Daigle, Kaswell Flooringsystems (VS)